SkenetKulttuurikritiikkiä Helsingin kuumimmista riennoista30.01.2008

Christine Candolin

Meditatiivinen tila

Christine Candolinin tilateos luo Amos Andersonin taidemuseon ylimmän kerroksen ”vintille” tilan mietiskelylle. Paikalla saattaa olla buddhalaista Metta-mietiskelyä harjoittavia ihmisiä.

Candolinin teos on hyvin kokonaisvaltainen kokemus. Tila on enimmäkseen hämärästi valaistu, osin jopa pimeä. Valoa tulee muutamista installaation osista kuten kahdesta videoprojisoinnista kankaalle. Riippuen siitä tuleeko kävijä portaita tai hissillä, hän kohtaa hieman erilaisen osan installaatiota. Kivilaattoja, joihin on kullattu kirjaimia tai kahden kirjaimen yhdistelmiä (luulisin niiden olevan alkuaineiden kemiallisia merkkejä), on aseteltu limittäin ja lomittain. Ne muodostavat kuin polun tai tien.

Projisoinneissa kaislan varret huojuvat hiljaa rantavedessä. Tummanpuhuvat kuvat heijastuvat keskellä tilaa oleville kankaille. Projisoinnit kuitenkin myös läpäisevät kankaat, luoden niiden taakse seinälle vielä toisen projisoinnin, joka on enemmänkin valon ja varjon leikkiä kuin kuvaa.

Nämä elementit, sen lisäksi että ne puhuttelevat vahvasti luomallaan tunnelmalla, kuvittavat myös Candolinin teoksen taustalla olevia ajatuksia. Candolin on kiinnostunut mielen evoluutiosta, ihmisen tietoisuudesta ja maailman hahmottamisen tavoista ja mahdollisuuksista. Hän puhuu aivojen neuroplastisuudesta, neurobiologian ja kognitiivisen tieteen löytämistä havainnoista, joiden mukaan aivojen rakenteissa voi tapahtua muutoksia niitä harjoittamalla.

Candolin on suurten kysymysten äärellä, mutta hänen pohdintansa ja erityisesti installaationsa toteutus ovat hienovaraisia ja hengittäviä. Installaatio jättää tilaa meditaatiolle ja avoimille ajatuksille, toivolle ja uskolle johonkin parempaan. Candolin kirjoittaa itse: ”Elämme tällä hetkellä aikaa, jossa vallassa oleva alkeellinen, kova ja kylmä harkinta on sivuuttamassa inhimillisen lämmön kokemuksen yhteiskunnassamme, tuhoten samalla yhteisöllistä turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tämä aiheuttaa pahoinvointia ja kaaosta. On kuitenkin hyvä muistaa, että hyvään pyrkivät ovat aina olleet enemmistönä niin nyt kuin aiemminkin.”

Mikko Oranen – 30.01.2008

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: